Uw gebit op vakantie

De zomervakantie komt er nu echt aan! Mijn patiënten zijn merkbaar vrolijker. Ik vraag hen of ze al een vakantie aan het plannen zijn of er binnenkort even tussenuit gaan. Niet alleen aan hun antwoorden merk je dat er velen de camping gaan bezoeken maar ook de monstertjes tandpasta verdwijnen rap uit de wachtkamer. Vakantie heeft voor de mond positieve maar ook negatieve invloeden.

Vakantie gaat meestal gepaard met zon met lekker veel buiten zijn. Te veel in de zon zijn is natuurlijk niet goed, maar het zonlicht heeft ook zeker een positieve invloed op ons lichaam. Er zit namelijk vitamine D in. Vitamine D is goed voor het parodontium! Dat is het ophangapparaat van het gebit, de steun van tanden en kiezen.

Natuurlijk zorgt vakantie voor rust. Even lekker ontstressen, even niks, alleen maar genieten. Stress is niet goed voor ons, ook niet voor het gebit. Het heeft veel meer invloed dan denken.
De weerstand wordt aanzienlijk lager en er wordt vaak minder speeksel geproduceerd. Speeksel is een belangrijke beschermer voor het gebit en tandvlees. Als men tot rust komt dan kan het tandvlees daarvan opknappen.

Helaas zijn er ook nadelen. Vlak voordat men op vakantie gaat, wil men vaak nog even naar de tandarts. Ineens voelen ze wat en bellen naar de praktijk zich niet beseffende dat ze niet de enige zijn die op reis gaan. Het is dan dus super druk en ‘even tussendoor’ is er dan vaak niet meer bij. In het buitenland beland men liever niet bij de tandarts. Gelukkig is er nu wel een KiespijnApp met tips bij kiespijn. Ook op Tandarts.nl zijn er rond vakantietijd erg veel vragen. Deze kan je dus ook in de drogisterij verwachten. Als tip voor jouw klanten: Het zonlicht is voor lippen niet best; ook lippen kunnen verbranden. Zeker watersporters moeten hun lippen ook invetten met zonnebrandcrème.

Als men eenmaal terug is van vakantie dan merk ik bij velen dat de mondhygiëne niet de eerste prioriteit had. Mensen gaan blijkbaar niet uitgebreid staan rageren met interdentaal borsteltjes op de natte groep van de camping. En ook die elektrische tandenborstel wordt vaak niet meegenomen en zo wel, dan zal je zien dat hij halverwege de vakantie leeg is. Mensen nemen liever een kleine reistandenborstel mee en een klein tubetje tandpasta. Als drogistmedewerker zou je mensen ook kunnen wijzen op een handig doosje voor de ragertjes en stokertjes.

Ook een lekker glaasje rode wijn hoort bij vakantie. Rode wijn geeft vaak snel tandaanslag. Wijn en soortgelijke dranken zijn meestal zuur. Ook dat is niet zo goed voor de tanden. Het is niet aan te raden om een schurende tandpasta te gebruiken om de aanslag te verwijderen. Zeker niet bij het consumeren van zuur. Dit kan juist nog meer schade aan de tanden. Sommige proberen zelfs aanslag weg te krabben met een paperclip of nagelschaartje. Uiteraard is dit totaal af te raden en kan er beter na de vakantie de mondhygiënist worden gezocht zodat de aanslag professioneel (en dus zonder schade) kan worden verwijderd

uw gebit op vakantie

voor patiënten Varsseveld 0315 24 30 50

Uw gebit op vakantie

De zomervakantie komt er nu echt aan! Mijn patiënten zijn merkbaar vrolijker. Ik vraag hen of ze al een vakantie aan het plannen zijn of er binnenkort even tussenuit gaan. Niet alleen aan hun antwoorden merk je dat er velen de camping gaan bezoeken maar ook de monstertjes tandpasta verdwijnen rap uit de wachtkamer. Vakantie heeft voor de mond positieve maar ook negatieve invloeden.

Lees Meer...

Gebruik je verstand, blijf kauwen

Gebruik je verstand, blijf kauwen. Tandverlies is een als risicofactor voor dementie en vervroegd overlijden. Bij muizen is al aangetoond dat kunnen kauwen van wezenlijk belang is om de weg in een doolhof te kunnen vinden. Als men bij dieren de kiezen verwijdert dan vermindert het leervermogen. Ook het geheugen verslechtert en er is meer van het stresshormoon in het lijf aanwezig. Opmerkelijk is dat...

Lees hier meer...

Blijven lachen met ouderen

Onderstaand artikel is door Lieneke geschreven voor drogisterijen maar ook zeker voor u leesbaar. Of ik iets over mondzorg bij ouderen wil schrijven. Graag! Het is hard nodig, want het aantal ouderen neemt fors toe. Maar wanneer is iemand eigenlijk oud? Vroeger vond ik 40 al stok, maar mijn man wordt deze maand 40…dus dat roep ik dan maar niet meer. Mijn opa is 91 jaar, maar studeert nog steeds!

 

Lees hier meer...

tptandarts header mask
edit